Tidningsurklipp

 

https://nwt.se/kristinehamn/nkp-noje-kultur/2016/11/10/resultatet-av-ett-lekande-med

http://nwt.se/kristinehamn/nkp-noje-kultur/2016/10/03/vernissage-for-utstallningar#cxrecs_s

http://nwt.se/kristinehamn/nkp-noje-kultur/2016/03/31/konstforeningen-visar-kjell

Källa: Kristinehamns posten

https://www.visitkristinehamn.se/sv/evenemang/john-persson-margareta-taxas-johansson-77736?2019-11-20

 

Värmlands Folkblad Värmlands Folkblad måndag 23 april – vecka 17

Foto: Lars Myr

Jesper Löfvenborg, Karlstad, Niklas Holm, Stockholm, och Magnus Thorén, Berlin, är tre av de unga utställarna i Galleri Kvadraten i Kristinehamn.

Unga gardet stiger fram

Kristinehamn

I fjol vår arrangerade Kristinehamns konstförening en samlingsutställning med 16 konstnärer, alla med en bakgrund i kommunen. Nu gör man precis samma sak en gång till. Med en väsentlig skillnad: konstnärernas ålder.
Unga konstnärer handlar det om nu. Vilket inte hindrar att flera är ordentligt etablerade i både Sverige och grannländerna.

Hälften av de 16 har förresten mer än hemkommunen gemensam: de har dessutom haft Maud Sandström som bildlärare på Brogårdsgymnasiet. Nu är hon konstföreningens utställningsansvariga.

– Jag är oerhört stolt över mina gamla elever, säger hon – och vägrar rangordna dem efter deras genomslag som konstnärer.

– Här får alla lika mycket plats!

Två, tre eller fyra verk har konstnärerna skickat till Kristinehamn – eller tagit med sig; det stora flertalet är själva på plats vid vernissagen på lördag, trots väldigt skilda bostadsorter.

Metallskulptören Robert Gillenäs är den ende som bor i Kristinehamn; Sandra Bergström är visserligen skriven här men håller på och utbildar sig till serietecknare, vilket också gäller Christoffer Hjalmarsson med Arvika som angiven bostadsort.

Längst bort finns Magnus Thorén och Bo Christian Larsson, båda Berlin och båda för övrigt utställare i Kristinehamns konstmuseum under 2000-talet. Magnus visar abstrakt oljemåleri, Bo Christian en videoinstallation.

Claes Engström, Oslo, visar mänskligt oljemåleri, Signe Dalsgård, också Oslo, tecknar i blyerts.

I Helsingfors bor Meri Linna, som visar en videoinstallation.

Jonas Liveröd, Malmö, ställde ut separat i Panncentralen så sent som 2009, installationer och stora tuschteckningar; nu i Galleri Kvadraten är det teckningar som ryms. Fredrik Åkum, Göteborg, var utställande ungdomsstipendiat i Panncentralen samma år: han målar i akryl.

Niklas Holm, Stockholm, har för sin del just avslutat sin utställning i Panncentralen – jobbar abstrakt i blandteknik. Petra Jensen, Årsta, som målar surrealistiskt med inspiration från ornamentiken, var en av konstmuseets utställare 2005. Patrik Bäck kommer också från Stockholm, med stora kolteckningar.

Kerstin Hamilton, Göteborg, har arbetat med dokumentation av avfolkningsorten Lesjöfors och visar foton från den.

Jesper Löfvenborg, Karlstad, visar sitt färgglada måleri på duk, medan slutligen Klara Bothén, Dals Långed, är en textilkonstnär som låter broderiet sväva ut på såväl fotografier som plywood!

– Det blir en jättefin utställning, lovar Maud Sandström medan hängningen fortfarande pågår som bäst. Under bara två veckor finns den kvar.

Lena Bonnevierkultur@vf.se
Publicerad: 2012-04-20 14:03